Saturday, 29 June 2013

pejabat agama marang...i'm coming !!!


Assalamualaikum…


Malam ni duk siap2 ape yg patut tuk hari esok…pejabat agama marang..i’m coming !!! hehehe…esok bermulalah saya sbgai budak praktikal...mcm x prcaye je skjap je dh tibe mase utk praktikal..tahun dpan dh graduate..esk kne bangun awal2 pagi la sebab tmpat praktikal agak jauh jgak..ambk mase I jam jugak nk sampai..perasaan berdebar pn ad ni..hehe..semoge dapat menjalani praktikal dgn baik dan dpt mmanfaatkan mase yg ad dengan baik,belajar dari pengalaman yang kamu lalui..belajar betul2 ye kamilah..hihihi




Buat encik oppa saya..saya akan ingat sentiase ingat pesanan awak yee..^___^


Friday, 28 June 2013

selamat bercuti


Assalamualaikum...


Alhamdulillah..ni la mase yg sy tunggu2..saya da selamat sampai umah...sukenye..hehehe..selamat bercuti semue tuk student ukm..tp sy x cuti pn sbb bln julai ni bermulalah praktikal..semoge mendapat ilmu bru nanti semase praktikal...hehe..buat roomate tersayang, jgn cedey2..selamat bershort sem..belajar elok2 ye...ila syg kak..harap nanti kite dpt dduk same2 lagi..dan x lupa jgak utk oppa..time kasih byk2 sebab hntar saya balik umah semalam walaupun awk letih..maaf menyusahkan awk pgi tdi..sekurang-kurangnya sbelum awk pegi keje ni dpt jgak lpaskan rindu..hehe..makin hensem walaupun xde janggut J..hoho..sy syg sgt awak..terharu dgr ape awak luahkan semalam..semoge kite kekal selamnye..insya’Allah..love u muhammad afiq :-))


Thursday, 27 June 2013

~birthday encik BF dan cik GF~


assalamualaikum..

alhamdulillah..masih dipanjangkan umur hingga hari ini...menjelang bulan julai nanti kami dah genap 22..kami dah dewasa...da boleh kawen (opppss)..hehehe...bday saya 9/7 dan bday encik oppa 6/7....selamat ulang tahun utk awak dan saya...x lame dah...saya saje nk ucap awal2 sebab die da nk pegi keje...nanti kt keje susah skit nk wish ni..bday kami x jauh sgt pn beza..t awak blik kite buke pose same2 dgn family kite...sweet kn tarikh hampir2 same je...kalau da kawen msti best coz boleh celebrate same2...hoho ^__^
                                                                                              
        
          oppa: selamat ulang tahun untuk awak..saya         sentiasa doakan awak bahagia dalam hidup awak..sentiasa mendapat nikmat dari Allah swt..murah rezeki dalam bidang keje awak..dapat capai ape yg awak impikan dlm hidup awak..semoge mendapat keberkatan dlm hidup awak..love u so much syg !!!

saya: alhamdulillah..saya brsyukur dgn ape yg saya ad skrg..sy doakan semoge saya berjaya dlm hidup saya..dapat capai ape yg saya nak..dpt berbakti kepada ibu bapa saya nanti..insya'Allah..semoge diri ini tabah dlm mghadapi ujian hidup lagi2 sbgai student..masih jauh lagi prjalanan hidup ini...terima kasih Allah...sy sayang mak ayah saya !!!
                                                                                                                  

SELAMAT ULANG TAHUN




Monday, 24 June 2013

...nisfu syaaban...




assalamualaikum


kawan2...jangan lupa..malam ni adalah malam nisfu syaaban...
sesungguhnya Rasulullah saw telah bersabda kepada Saiditina Aisyah r.a,
"malam ini adalah malam nisfu syaaban, sesungguhnya Allah swt telah datang kepada hambanya
pada malam nisfu dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat dan melambatkan rahmat serta keampunan kepada orang yang berhasad dengki"...
marilah sama2 kita luangkan masa memohon kesihatan tubuh badan, keluarga serta keselamatan dunia yang ditimpa ujian dari Allah...
semoga Allah terima doa2 kita..
insya'Allah..aminn..



kembali senyum ^____^


assalamualaikum...

alhamdulillah...hari ini aku masih dapat melihat keindahan ciptaanmu di bumi ukm tercinta ini..hehe..
semoge diriku tetap tersenyum walaupun apapun bakal mendatang..argh...tinggal beberapa hari lagi berada di sini...x sabar nk balik umah..rindunye..home sweet home :((..
apapun teruskan perjuangan dlu di sini..masih tinggal 2 paper lgi..fighting !!!

hehe...hari ni masih tersenyum di kelilingi insan tersayang..ad hikmah di sebalik yg terjadi semalam...
insya'Allah...akn mmepercepatkan lagi hari tersebut..waiting..:-))
jaga diri..jaga iman..jaga hati..


rindu family, rindu oppa !!!
alhamdulillah ^__^



Thursday, 20 June 2013

tinTa haTi bUat kaMu...



assalamualaikum


Saat terdiam ku lihat satu senyummu
Tatap matamu buatku selalu tersenyum
Indah tingkahmu kuatkan selalu hidupku
Terbang bersama satu mimpi di hatiku lagi lagi lagi dan lagi
Saat ku tatap satu lugu di hatimu
Bahwa mimpiku akan selalu kepadamu
Biar ku petik satu bintang di wajahmu



Akan ku bawa terbang bersama hatiku lagi

Kan selalu di hatiku, kan selalu di hidupku
Kan selalu ada di jalanku, pikiranku, selamanya
Seperti nafasku yang tak akan terhenti
Aku kan ada, selalu ada untukmu
Meski dunia tak bisa untuk kembali
Namun cintaku selalu ada untukmu
Selalu merekah namamu yang indah
Buat cinta abadi selamanya, untuk selamanya

"i miss u muhammad afiq"




Tuesday, 18 June 2013

SelaMat HarI bApa...


assalamualaikum...



selamat hari bapa buat ayah yang tersayang...rindu ayah...semoge dirimu sentiase berada dalam rahmat dariNya...anakmu berjanji akan menjaga diri dan akan balas segala jasa dan pengorbananmu suatu hari nanti..insya'Allah



tanda kita betul2 sayang bapa kita ialah berpakaian menutup aurat dengan lebih sempurna supaya kite tidak terseret mereka ke neraka..nauzubillah!!!

"...selangkah anak perempuan keluar tidak menutup aurat, selangkah itulah kaki bapanya melangkah ke neraka..."
-Nabi Muhammad-

fikir-fikirkanlah !!!




Sunday, 16 June 2013

...Wanita Solehah...



assalamualaikum


wahai wanita jangan dibanggakan dengan kecantikan luaran,
kerana suatu haru nanti ia akan lapuk di telan zaman,
tetapi jaga dan peliharalah kecantikan dalaman,
agar diri ini bersih dan sentiasa mendapat rahmat Ilahi,
wahai wanita jangan berbangga dengan ilmu duniawi yang kau kuasai,
kerana ada lagi manusia yang lebih berpengetahuan darimu,
wahai wanita jangan pula berdukacita atas kekurangan dirimu,
kerana ada lagi insan yang lebih malang darimu...

saya nak jadi solehah




Saturday, 15 June 2013

SelaMat Ulang taHun My moM



assalamualaikum...


selamat ulang tahun buat ibu tersayang...hari ni genaplah umurmu 56 tahun...di sini, anakmu sentiase mendoakan dirimu...Ya Allah..kau ampunilah dosa-dosanya, kau panjangkanlah umurnya, berikanlah nikmat kesihatan kepadanya, kau berkatilah setiap perkara yang dilakukan, kau golongkanlah ibu di kalangan orang yang solehah...insya'Allah amin..



selamat ulang tahun...semoga dirimu dan hidupmu kekal bahagia, sejahtera dan sentiase mendapat redha dariNya...uhibbuka ya ummi til jannah...


Ya Allah..ampunilah bagiku segala dosaku dan juga dosa kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecilku...




sebenarnye saya isteri dia....

assalamualaikum....


sebenarnye saya isteri dia...


wah wah wah....cuweetnye tgk cite ni..best gile..argh..nk jugak macam ni.....
tengok cite ni x pernah kering gusi..asyik gelak je...skit perut kot asyik gelak je..romantik la..berangan sekejap dgn si die..hehehe...gatal betul kn.. 

"sape x syg bini woiiii....."

hahaha..teringat pulak die ckp macam tu



x sabar nk tnggu mggu depan nk tgk cite ni...tibe-tibe teringat pulak si die yg jauh di sana..rindunye..ape-ape pun dh terubat rindu ni coz baru je cakap2 dgn die tdi..hehe..thanks tau awk ingat jugak kt saya walaupun jauh di sane awk call sy hari2..tq sayang..mmuuuuuuuuaahh tuk muhammad afiq :-))





Thursday, 13 June 2013

Die pegI keJe Dgn MooD haPPy


assalamualaikum


alhamdulillah..syukur sgt2 smpai x terkata melihat org tersayang bahagia...tengok awk bahagia saya pn tumpang bahagia..hari ni awk da pegi keje dalam mood yg happy..kami dh dapat green light dari family kami..so,tnggu mase je nk *********...hehe...sabar ye..sy tau awk sggup tggu saya kn...awak kt sane jage diri ye..saya sentiase ingat awk..keje elok2..saya sentiase ingat pesan awk, janji2 kite...saya janji setie dgn awk..(setie hujung nyawa) hehe..da mcm novel kn...rindunye...baru sehari awk pegi tp rase mcm da lame da awk pegi...hehe..sy tnggu awk tau......
                                                                                  

saat paling bahagia adalah ketika orang yang kita sayang tersenyum dan lebih membahagiakan apabila kita adalah insan di sebalik senyumannya itu ^__^




Wednesday, 12 June 2013

Dah hAmpIr 1 tahuN da :'))

assalamualaikum


alhamdulillah..sekejap je rasenye..pejam celik pejam celik dah hampir setahun da kite kenal kan?? tinggal bberapa hari je lagi nk genap 1 tahun hbgn kite..sy bahagie sgt dgn awak (muhammad afiq)...hari2 hidup saya terase happy, disayangi, dijage dgn baik..sy syg sangat awak..terime kasih utk segalanya apa yg awk bg dlm hidup saya...saya akn sentiase hargai ape yg awk bg..kasih syg, masa awk, dan byk lagi..sejak saya kenal awk, awk suke ambil berat tntg saya, awk suke bg nasihat kt saya, awak suke tegur andai saya buat salah..x salah kn saling tegur antare satu sama lain..benda salah memang patut kite tegur..demi kebaikan bersama..tgh2 taip ni..tibe2 rase rindu la pulak kt awk ni..hehehe...saya rindu nk dgr suare awk..saya suke sgt awk..awk ni seorang romantik la, suke jgak buat lawak,pandai berkate2.. x pernah pn marah saya walaupun sy buat perangai kn..awk pujuk saya ad la..walaupun kdg2 kite gaduh2 sy mendiamkan diri, x balas msj awk, x jawab pnggilan awk..awk sabar je dgn saya kn..baik sungguh awk kn...maafkan saya jika sy selalu buat awk susah hati lagi2 bile awk tgh keje..sy selalu mcm 2..sy jnji x buat lgi dh hehe..tp sebenarnye dlm mase sy mendiamkan diri, saya rindu awk tau..terase je nk bls msj awk, jwb call awk tp ego dlm diri ni tinggi sgt...susahkan mcm tu...ape2 pn, saya doakan yg terbaik utk kite, semoge kite kekal sampai ke syurga..insya'Allah..x sabar tnggu hari2 akn dtg..sy doakn yg terbaik utk awak, semoge sentiase berada dlm keredhaan Allah, dimurahkan rezeki dlm hidup, sentiase dilindungi Allah wlaupun d mana awk berada..miss u....love u so much...
Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

=))




Saturday, 8 June 2013

~ SpenD tiMe with My LoVe ~


              Assalamualaikum...


ni la weekend yg saya tnggu2 ni..hehe..saya happy sgt dpt jugak jmpe awak..trime kasih sgt2 muhammad afiq sudi dtg jenguk saya dari jauh2 tau..dpt jugak luangkan mase dgn awak kn sblum awk prgi keje ni..terubat rindu saya..



teman awak mkn2 tp sy x mkn pn sbb x de mood


akhirnya smpai jgk hajat awk nk bli bnde ni kn??
sy hrp lps ni hbgn kite makin brtmbah rapat lgi..sy syg awk !!


tinta hati kami..mmuuuuuuaaahh :'))


ni la yg sy duk tggu2 dr trengganu...keropok lekor..dh lame x mkn ni bru dpt mkn..tq bwk ni tuk saya


kadang2 Allah menjarakkan hubungan kite, kemudian Dia datangkan dugaan,
puas kita menangis, mencari dan merindu orang yang kite syg...
rupanya Allah nk hadiahkan kite rindu yg berpanjangan agr kite tahu erti kesabaran :))




Thursday, 6 June 2013

...terimalah kenyataan...



assalamualaikum


Terimalah kenyataan....
.
semua orang x kan dpt menerima apa2 sesuatu keputusan yg x memihak pd diri sendiri...
lebih2 lagi sebuah harapan yg dibina selama ini hancur berkecai x mungkin akn bersatu kembali...
inilah yg berlaku dan terjadi pd seorang hamba Allah..
kdg2 seakan tdk adil,tapi harus diingat dan dikaji dimana salah silap perhubungan yg baek tapi x sampai dipenghujungnya...
sudah tentu ada yang x kena,
yg mungkin jadi penyebab sebuah perjanjian terungkai habis...

sis..harus terima semua keputusan yang telah termaktub dan tiada lagi pintu harapan demi merealisasikan impian yang menggunung...
salah siapa??? dimana mulanya...
sis...jangan sedih lagi..mungkin ada pertemuan yang murni membibit rasa cinta kasih sayang yang dulunya suci..
tapi kini hanya mimpi mimpi sedih pilu bila yang di janjikan dulu cuma sepotong mimpi ngeri..

sis...jangan jadikan kasih sayang yang telah tiada akan di jadikan sebagai kain kapan..jangan sesekali …
sis, ingat pada allah...perjalanan hidup masih jauh dan banyak lagi perkara perkara yang indah dihadapan menanti penuh harapan...
yang patah tumbuh berganti,yang hilang pasti Allah berikan yang lebih baik dari semalam....

sis...jadikan ikhtibar demi mahu mencipta sebuah kehidupan bahagia...
jangan lagi dirayu pada yang akan pergi....
relakan ia pergi...relakan nya..walau pun hati pedih luka yang tak kelihatan darahnya........
dahulukan sudah dikatakan sesal dahulu pendapatan tapi kini jadi igauan mimpi....
peluang yang ada di sia sia2 kan...

sis...lepaskan ia pergi...lepaskan ia dengan dunianya...
hatinya sudah keras sepejal tembok batu tak mudah untuk dilebur dengan airmata mu 
sis...tabahkan hati,hadapi semua apa yang telah Allah tetapkan pada hambaNye..
dan redha ketentuan Allah..

janji Allah itu pasti !!
kite hanya merancang..tp Allah sebaik-baik penentunya :))




Ramadhan is loading :))

assalamualaikum





Ramadan Is Loading. Pejam celik, pelik celik, kejap rasanya hendak bertemu kembali dengan bulan yang penuh barakah. Tidak sabar rasanya. Siapa yang belum habis membayar hutang puasa tahun lepas, masih ada masa lagi.

Sudah sediakah diri kita untuk menempuhi bulan mulia itu??



pesanan buat diriku

assalamualaikum


ingat ye wahai diri !!



jangan pernah sedetik pun lupa Allah...
bile sedih, ingat Allah...
bile marah, ingat Allah...
dan bile gembira pun ingat Allah...
insya'Allah :'))







Wednesday, 5 June 2013

x sabar tunggu weekend

assalamualaikum...


weekend??? ade ape dgn weekend...hehehe x sabar menanti kamu weekend...cpat2 la dtg... huhuhu...
tunggu big bos dtg ambik nk kuar jln2 nk ke mana x tau lagi..wait and see ye ^___^
tq sudi juga jenguk saya ni..hehe


         

 rindu-rinduan..hehe




FinaL Exam sem 4...

assalamualaikum


pejam celik pejam celik dah nak abis sem 4 ni...sekejap je rase..mggu depan dah nk final da..study elok2 ye kamilah..dh x lame da ni..study week pun hanya tinggal bberapa hari lagi...sudah banyakkah anda study???
tp set in your mind !!! not study for exam je k...belajar tuk dunia akhirat ye..semoge ilmu yg diperolehi tu dpt dimanfaatkan dlm diri dan org lain jgak..barulah mendapat keberkatan dari Allah yang maha Esa...semoge Allah mempermudahkan urusanku..aminn..

Jadual tuk sem ni :

                              11/6 ~ fiqh sirah

                              13/6 ~ hubungan etnik

                              19/6 ~ fiqh muamalat dan jinayat

                              21/6 ~ metodologi dakwah kepada non muslim

                              24/6 ~ kepimpinan dakwah

                              27/6 ~ kaedah penyelidikan

"Ya Allah..aku memohon kepadamu kemurnian iman dan akhlak terpuji, serta kecemerlangan yang disertai kejayaan dan aku memohon curahan rahmat, kesihatan, pengampunan dan keredhaan daripadaMu"



semoge berjaya dlm exam dan berjaya dlm hidup
insya'Allah...fighting !!!


sy juga doakan kwn2 yg lain berjaya..moge kite semua sentiase berada dlm nikmat Allah swt..aminn :'))





Monday, 3 June 2013

debu-debu DOSA...

assalamualaikum...

sedar x sedar umur dh makin bertambah..adekah amalan aq pn bertambah seperti meningkatnye umurku..
Ya Allah..aq sedar diri ini banyak berdosa kepadamu, banyak melakukan khilaf..
ampunkan dosaku Ya Allah..aq hanya insan yg kerdil..

apabile mendengar laungan zikir, tibe2 hati rasa sayu,sedih,menyesal, insaf...
menitis air mate mengingati perjalanan hidup..layakkah aq masuk ke syurga???
insya'Allah..itulah yg diimpikan oleh semua org..perbanyakkanlah amalan baik wahai diri..insya'Allah tergolong dlm kalangan org yg beriman




Ke arah mana halanya bagi insan yang terleka
Mengejar nikmat dunia bagaikan hidup selamanya
Tak peduli dosa noda seksa azab neraka
Hidup jauh dari rahmatNya
Terpedaya pada dunia pentas ciptaan manusia
Terlupa pada segala mengikut nafsu semata
Membiar syaitan beraja di hati dan juga jiwa
Mengejar dunia penuh debu dosa
Teguhkanlah iman dalam diri moga dikau akan merasai
Betapa indah nikmat Ilahi dan yakin kau akan dirahmati
Harus kau percaya dengan pasti dunia tidak kekal abadi
Hanya menguji cekalnya hati sebagai khalifah yang sejati
Tak perlu kau meragui andai teguh keimananmu
Pasti bahagia menanti di akhirat yang abadi 


Saturday, 1 June 2013

wedding my sis

assalamualaikum


Alhamdulillah..24/5/2013 kak long dah sah menjadi milik suaminya..tahniah !!
dah bergelar isteri da...so,be matured ok..hehe..bertambah seorang ahli keluarga kami...
nanti dah x blh da nk tido same2 lagi :'((

terima kasih buat family, sanak saudare, org kampung yg x menang tangan tolong kami mase majlis kawen ari 2...alhamdulillah semuanye berjalan dengan lancar..makanan pun ckup..hehe

meriah sgt majlis tu..maklumla itulah first time dlm family..anak sulong la katakan..hehe

buat kakakku tersayang, saya doakan kamu menjadi isteri yg solehah, bahagia dlm rumahtangga..

selalulah happy dlm menjalani hidup sebagai seorang isteri...sentiase tabah walaupun apapun bakal mendatang..barakallahu la kuma



ni dia pic kenangan...



hehe..sweet kn mase ni


snap bersama my cousin


kami semua doakan kak long bahagia :'))


eh2..die pn ad jgk la...kami ambk berkat..lps ni turn kami pulak..hehe
insya'Allah dgn izin Allah ^___^


hehe...sy pn nk kawen jgak..tp x de duit lagi la nk kawen
tggu habis stdy dulu..keje2 & baru fkir pasal kawen :'))


inilah pic2 kenangan mase majlis tersebut..doakan kami semua mendapat keberkatan dan keredhaan Allah..semoga bahagia kak long...