Saturday, 31 August 2013

sayang............


bismillahirrahmanirrahim....


sayang…..x pernah aku menjauh darimu…meninggalkan cinta kita
x pernah aku melukai hatimu, perasaan dan jiwamu
segalanya telah aku terima kerana hanya kau yg terindah utk dimiliki & disayangi….
ku tahu kau mau selalu ada di hati utk didampingi & disayangi…
tiada yg lain selain dirimu...tiada pengganti yg mampu ku cari sehebat dirimu
cinta ini hanya utk dirimu utk dimiliki & dicintai…….


selamat malam...lame x coret2 disini..rindu nk luahkan isi hati saye...mlm ni rindu sgt oppa saye...awak la penguat semangat saye tau..bak kate oppa "syg....ape yg dlm blog syg 2,2 la yg kuatkan hbgan kite buat semue org yakin dgn cinte kite...syg kene teruskan dan abg bangge syg tulis dan luahkan isi hati syg dlm blog ni"..yess !! you're right :))..oppa..terime kasih snggup layan kerenah syg erk..syg mntak maaf jgak sbb susahkan awk mase ari minggu baru ni..walaupun awk x brp shat, sggup jgak dtg ambik dan hantar syg...bak kate ma awak..demi p'puan mmg sggup..hehe...syg happy sgt dpt jgak raye same2...adil la kan syg dtg raye umah abg....abg dtg umah syg...next time...blh lgi pegi jln2....abg, time kasih hadiah tu tau....syg tau abg bg hadiah tu sbb abg fikir syg mcm dh lupekan abg kn?? sebenarnye x pun...walaupun abg x bagi ape2 syg tetap ingat abg..x pernah lupekan abg..

                                                                         
                                                                            1001 makne bagi sayang.........


kuruskan bdn...nanti nk naik pelamin..hihi



makin hari makin sayang oppa saye !!!!!!!!


Friday, 16 August 2013

take my hand & never let go....


 assalamualaikum...


counting day..hehe..hari2 kire bile oppa nk balik ni..insya'Allah xde aral melintang..next week, he come back..sukenye ^__^..jgn stress2 erk..sabar..x lame da..hati2 keje ye syg


 saya suke pegi pntai                 


me..                                                                


rindu sgt oppa                                                                                                                       


dlm hati saye ad die


take my hand & never let go...


                                                          

Thursday, 15 August 2013

senggugut


assalamualaikum wbt...

hari ni saya nk kongsikan period pain problem...mesti korang wanita di luar sane ad yg mengalami masalah ni kn??? hee...sakit giler tp x smue yg alami...hanye sesetengah saje kn..jom bace :))



senggugut adalah satu masalah yang dialami oleh wanita setiap kali datang haid.namun tidak semua wanita mengalami masalah ini hanya segolongan sahaja.


                                        Fakta tentang haid

* Haid adalah darah yang keluar dari rahim pada setiap bulan. Umumnya seorang gadis mula datang haid pada usia 10 hingga 15 tahun dan berhenti apabila sampai menopos.
* Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 10 hari. Tempoh haid berbeza antara seorang gadis dengan gadis yang lain.
* Apabila ovum matang di dalam ovari, ia menyebabkan perubahan hormon yang merangsang pembentukan lapisan darah di dalam rahim.
* Ketika pertengahan kitaran haid, ovum dibebaskan dari ovari. Ovum akan bergerak menuju ke rahim melalui saluran fallopian.
* Sekiranya ovum tidak disenyawakan oleh sperma, ia akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh, Paras hormon akan jatuh dan mengakibatkan lapisan darah di dalam rahim dikeluarkan sebagai haid.
  



              Apa itu senggugut???

Senggugut adalah akibat pengecutan dinding rahim yang kuat semasa kedatangan haid. Ia menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut, ari-ari dan belakang. Semasa mengalami senggugut, seorang gadis mungkin merasa letih, muram dan cepat marah. Senggugut yang kuat menyebabkan rasa loya, muntah dan cirit birit.


        Cara/petua atasi senggugut

* Pastikan anda cukup rehat dan minum air masak dalam kuantit yang banyak untuk melancarkan peredaran darah haid.
* Tuam bahagian ari-ari dengan air panas(boleh gunakan botol) @ (hot bag)
* Mengambil ubat penahan sakit contoh ponstan(tidak disyorkan kerana pengambilan yang kerap boleh mendatangan kesan sampingan)
*Jangan biasakan minum air sejuk atau mandi sejuk.


sharing is caring :))